Leren is imiteren!
De behoefte om te communiceren krijgt een baby met de geboorte mee. In eerste instantie gaat dit natuurlijk non-verbaal.
Een baby heeft vanaf ongeveer 6 maanden meer oog voor zijn omgeving en gaat de taal die hij vaak hoort meer en meer begrijpen.
Leren is imiteren. Maar het nadoen van die klanken/woorden valt nog niet mee.
Leren praten kost tijd. Het vraagt fijne motoriek rondom de mond en tong, die pas ontwikkeld is als een dreumes tussen één en anderhalf jaar oud is.
In de tussenliggende periode kan frustratie ontstaan omdat een dreumes veel taal al wel begrijpt maar deze nog niet of onvoldoende kan uiten.
De grove motoriek, voor bewegingen, is al veel eerder ontwikkeld. Het hoofd optillen, armpjes uitstrekken, rollen, kruipen, een flesje of beker vasthouden of speelgoed pakken.
Kinderen kunnen dus eerder gebaren nadoen dan praten. Denk maar aan zwaaien. Of liedjes als “Klap eens in je handjes”. Met gebaren overbrug je de periode waarin het praten nog niet (goed verstaanbaar) lukt. Hiermee geef je de taalontwikkeling én het zelfvertrouwen van een dreumes of peuter een enorme boost.
Want ook een peuter heeft veel aan het kunnen gebaren. In zijn hoofd kent hij al veel woorden, maar kan dit nog niet goed uiten. Gebaren helpt om de passieve woordenschat uit te breiden. Ook voor begrippen die je niet zomaar aan kan wijzen of voor kan doen. Maar vooral ook om de woordenschat van passief naar actief te maken. Hoe fijn is het als je kunt vertellen wat er in je omgaat! Om te voelen dat je gehoord, gezien en begrepen wordt!
25% van alle Nederlandse basisschool-kinderen heeft een taalachterstand.
Voor de PM-ers op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal is een grote rol weggelegd wat betreft de begeleiding in de (taal)ontwikkeling in de eerste 4 levensjaren van een kind.
Zoek jij hiervoor een nieuwe invalshoek?
Wil jij meer weten wat het inzetten van baby- en kindergebaren op jouw kinderdagverblijf of peuterspelen voor verschil kan maken?
In mijn workshop: “Maak kennis met gebaren in de kinderopvang” vertel ik je er graag meer over. En gaan we natuurlijk ook met gebaren aan de slag.
Niet moeilijk, wel heel leuk.
Geef je op!
Wat mijn klanten zeggen
“Tijdens de corona periode hebben we deze cursus online m.b.v videobellen gevolgd. We kijken terug op een leuke en leerzame cursus door Heidy.
Je krijgt echt waardevolle tips met ruime afwisseling in theorie, oefeningen en interactie.
Ze heeft een prettige manier van lesgeven en de gebaren zijn goed na te doen.
We vonden het echt leuk om te doen en na de tweede les maakte ons kleine Floris ook al de eerste gebaren
en dat maakt het natuurlijk extra leuk.”
“Saar lijkt de gebaren nu achter elkaar over te nemen. We zijn nu een weekje op vakantie in een huisje en in de badkamer maakte ze ineens uit zichzelf het gebaar voor ‘bad’. Ik ben dan even helemaal verbaasd. Het is zo leuk dat ze met ons kan delen wat ze ziet en wat er in haar koppie om gaat. Ook heel handig om haar, ondersteund met gebaren, te kunnen vertellen wat er komen gaat. Die voorspelbaarheid geeft een soort veiligheid denk ik, zeker in zo’n andere omgeving nu op vakantie. Ik dwaal af, maar we zijn dus enthousiast. ;)”
“Onze zoon sprak nog niet of nauwelijks toen we aan de cursus begonnen. Hij huilde vaak uit frustratie omdat hij iets duidelijk wilde maken. Maar met wijzen alleen lukte dat natuurlijk niet altijd… Ik zat dan met mijn handen in het haar. Het voelde zó ongemakkelijk! Ik moest als moeder mijn kleintje toch kunnen geven wat hij nodig had. Dat we nu door de gebaren zoveel makkelijker kunnen communiceren met ons zoontje is echt iedere euro van de cursus waard geweest.”
Na deze workshop
-
Weet je meer over het belang van een goede taalontwikkeling
-
Heb je, letterlijk, tools in handen om taalachterstand te voorkomen
-
Kun je in je eigen woorden vertellen waarom gebaren belangrijk zijn voor elk kind.
-
Heb je basis-gebaren geleerd voor de dagelijkse handelingen zoals verschonen/zindelijkheid, spelen, eten/drinken en slapen.
-
Weet je hoe je gebaren kunt leren aan jonge kinderen
-
Heb je gemerkt hoe leuk het is om met gebaren aan de slag te gaan.
-
Zul je in de praktijk merken wat het met kinderen doet als ze zelf gebaren kunnen maken.
-
Kun je in gesprek met kinderen die nog niet (goed) kunnen praten.
-
Ervaar je meer rust op de groep
